Ga naar inhoud

8 april 2024 — 0 min

De kansen van voorspelmodellen binnen de acute zorg

Bart-Jan Verhoeff, mede oprichter van Expertisecentrum Zorgalgoritmen, besprak op het Zorgvisie Congres Acute zorg de kansen van voorspelmodellen binnen de acute zorg.

De mogelijkheden van AI zijn legio in de zorg. Maar hoeveel wordt AI nu echt gebruikt in ziekenhuizen? Daarbij onderscheiden we grofweg drie vormen:

1. AI gebruik bij ongestructureerde data in de radiologie, pathologie en bij functieonderzoek: je kan met AI vrij goed, gemakkelijk en snel doorgronden waar op het onderzoek de afwijkingen te zien zijn.

2. Taalmodellen zoals ChatGPT: het gebruik ervan doet met rasse schreden zijn intrede. In de zorg wordt er ook al mee geëxperimenteerd.

3. Voorspelmodellen op gestructureerde data uit het EPD: moeilijker,
want ziekenhuizen registreren niet allemaal uniform. En toch kan dat. Niet voor slechts 1 aandoening in 1 ziekenhuis. Maar schaalbaar.

AI moet zorgprofessionals ondersteunen. Het Expertisecentrum Zorgalgoritmen, opgericht door de SAZ ziekenhuizen, start dan ook niet bij het product zelf, maar bij de wensen van de ziekenhuizen.

De eerste set van algoritmen worden nu getest in een aantal ziekenhuizen. Deze algoritmen kunnen de zorgprofessionals in hun werkproces ondersteunen met voorspellingen van ligduur op de spoedeisende hulp, opnamekans vanaf de SEH en ligduur op de verpleegafdeling. Ook de werkbaarheid van de gebruikersomgeving in het EPD (User Interface) is ontwikkeld en wordt getest met zorgverleners zelf.

CE-markering

Het streven is dat de eerste groep van algoritmen in het najaar 2024 CE-gemarkeerd is, waarna ziekenhuizen de eerste set van algoritmen kunnen afnemen om in hun eigen ziekenhuis toe te passen. Die CE-markering is belangrijk, want dat betekent dat het een gecertificeerd medisch hulpmiddel is en het in meerdere ziekenhuizen gebruikt mag worden.

Samen kunnen we de toekomst vormgeven, waarin innovatieve AI-oplossingen de zorg gaan helpen. Wil je meer weten? Neem contact met ons op!