Ga naar inhoud

5 juni 2024

Architectuur in de Zorg: congres 6 juni 2024

Op donderdag 6 juni vindt het Congres Architectuur in de Zorg plaats: https://zorginformatiearchitectuur.nl/programma. Op dit congres presenteren Machine Learning Engineer Nathan van der Lei van het Expertisecentrum Zorgalgoritmen en Harmke Koning, Klinisch Informaticus van IKNL over het Platform voor Uitwisseling en Hergebruik van Klinische Data Nederland (PLUGIN).

PLUGIN biedt een platform voor veilige uitwisseling en hergebruik van klinische data, waarbij de data in het ziekenhuis worden gestandaardiseerd naar de internationale FHIR-standaard (Fast Healthcare Interoperability Resources). PLUGIN maakt daarnaast gebruik van een technologie genaamd federated learning: in plaats van de gegevens naar een centraal punt te sturen om een model te trainen, wordt het model zelf naar de data verzonden. Het standaardiseren van data naar FHIR maakt hergebruik voor verschillende toepassingen mogelijk, ook binnen een ziekenhuis of tussen ziekenhuizen. Voorbeelden van deze toepassingen zijn het ontwikkelen van algoritmen en het automatisch aanleveren van gegevens uit bijvoorbeeld de Nederlandse kankerregistratie (NKR).

Harmke Koning, Klinisch Informaticus bij IKNL, vertelt tijdens het congres meer over “IKNL on FHIR”. Nathan van der Lei, Machine Learning Engineer bij het Expertisecentrum Zorgalgoritmen gaat in zijn presentatie dieper in op de technische en praktische aspecten van PLUGIN en de toepassingen. Beide presentaties geven een inkijk in hoe PLUGIN FHIR en federated learning gebruikt om data uit EPD’s op een veilige, schaalbare en duurzame manier te ontsluiten.